Karamellás csiga recept: Kávézó különlegessége otthon is megfőzhető
A reggeli kávé vagy tea mellett egy igazán ínycsiklandó falat mindig jól jön. Mi is lehetne jobb választás, mint a frissen sült karamellás csiga? Ez a finomság nemcsak a kávézókban hódít, hanem otthon is könnyen elkészíthető, így bármikor élvezhetjük ezt a különlegességet.
Képzeld el a következő reggelt: a nap első sugarai beszűrődnek az ablakon, és az illatos kávé mellett egy tányér gőzölgő, karamellás csiga terül el előtted. A részecskék roppanós tésztájának édes íze, a selymes karamell és a friss, aromás kávé tökéletes harmóniát teremt.
Hozzávalók a karamellás csiga elkészítéséhez:
- 500 g liszt
- 7 g szárított élesztő
- 100 g cukor
- 250 ml tej
- 80 g vaj (olvasztva)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 100 g barna cukor (a töltelékhez)
- 100 g vaj (a töltelékhez, szobahőmérsékletű)
- 100 g karamell szósz
A tésztája:
Először is, egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, a szárított élesztőt és a csipet sót. Egy másik edényben melegítsük fel a tejet, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és a cukrot. Ha a keverék langyosra hűlt, adjuk hozzá a tojást, majd jól keverjük össze.
Ezután öntsük a nedves hozzávalókat a liszthez, és gyúrjuk sima tésztává. Lefedve pihentessük 1 órán keresztül, amíg a térfogata megduplázódik.
A töltelék:
Míg várjuk, hogy a tészta megkelesszen, készítsük el a tölteléket. A szobahőmérsékletű vajat keverjük össze a barna cukorral, hogy krémes állagot kapjunk. A kész tésztát nyújtsuk ki egy téglalap alakúra, majd egyenletesen kenjük el rajta a tölteléket. Öntsük a karamell szószt is a tetejére, majd óvatosan tekerjük fel az egészet.
Az alakítás és sütés:
Ha a tészta feltekert, vágjuk fel kb. 2-3 cm széles darabokra. Ezeket helyezzük egy kivajazott tepsire, ahol ismét keleszteni hagyjuk őket körülbelül 30 percig.
Az előmelegített sütőben 180 °C-on süssük 20-25 percig, amíg aranybarna színt kapnak. Az illata hamar betölti a konyhát, és alig várjuk, hogy megkóstolhassuk!
Tálalás:
Miután a karamellás csigák elkészültek, kínáljuk őket melegen, még egy kis plusz karamell szósszal a tetején. Kávé vagy tea mellé tökéletes választás, és garantáltan mindenkit elvarázsolnak!
Ez a karamellás csiga recept lehetővé teszi, hogy otthon is élvezd a kávézók hangulatát. Mert mit ér egy csésze kávé egy ízletes péksütemény nélkül? Próbáld ki, és élvezd a pillanatot!