Az instant kávé népszerűségének egyik fő oka a gyorsaság és kényelem, ám íze gyakran elmarad a barista szinttől.
Ha nem forró, hanem lehűtött (85-90°C-os) vízzel öntjük le az instant kávét, az ital selymesebb, aromásabb és kevésbé keserű lesz – mindössze ez a minimális változtatás is hatalmas minőségbeli ugrást eredményezhet. A módszer filléres és bárki használhatja, így maga a reggeli rutin is élvezetesebbé válhat.
1. Ne használj forrásban lévő vizet
Sokan reflexből a forró, éppen csak felforrt vizet töltik az instant kávéra, pedig ez hiba! A túl magas hőmérséklet miatt a kávépor „megéghet”, így a végeredmény kesernyés és égett aromájú lesz. Helyette forrald fel a vizet, majd hagyd kihűlni kb. 30 másodpercig, hogy 85-90°C-ra csökkenjen a hőfoka. Így sokkal kerekebb, lágyabb ízű kávét kapsz. Ez a legfontosabb lépés, ha igazán élvezhető instant kávét szeretnél!
2. Keverd el hideg vízzel először
Ez a megoldás sokakat meglephet, de tényleg működik: előbb egy kevés (1-2 evőkanál) hideg vízben keverd el az instant kávét, majd csak ezután add hozzá a meleg vizet! Ezzel elkerülheted a szemcsés, darabos állagot, továbbá a kesernyés mellékízeket is. Az előzetes „oldásnak” hála teljesebbek lesznek az aromák és élvezetesebb a végeredmény.
3. Csempéssz bele egy csipet sót
Bármilyen furcsán hangzik, egy leheletnyi só igazi varázslatot művel a kávéval! Kiemeli az ízeket és mérsékli a keserűséget anélkül, hogy sós lenne az italod. Egy késhegynyi tengeri vagy sima sót tegyél a kávéporhoz még mielőtt rákerülne a forró víz, és meglátod, mennyivel harmonikusabb lesz az ízvilág!
4. Édesítők helyett próbálj ki fahéjat
Ha eddig cukorral vagy édesítőszerrel ittad a kávét, itt az ideje újat kipróbálni! Egy csipet őrölt fahéj természetes édességet és különleges aromát kölcsönöz az italodnak, ráadásul nem emeli a vércukorszintet. Leginkább őszi-téli időszakban ad karakteres, meleg ízt, és még egészséges is.
5. Használj tejet vagy növényi italt, és turmixold össze
Ha selymes, latté jellegű kávéra vágysz, öntsd az elkészített instant kávét egy kevés langyos tejhez vagy növényi italhoz (például zab-, mandula- vagy szójatejhez), majd habosítóval vagy turmixgéppel dolgozd össze. Így nemcsak krémes és habos, de igazi kávéházi hangulatot idéző italt kapsz – különösen azoknak ajánlott, akik kedvelik a tejes kávés különlegességeket.